ROZHOVOR: Díky podpoře z ITI prochází hrad Šternberk rozsáhlou revitalizací

06.10.2020

Unikátní hrad Šternberk, starý již 700 let, jenž byl vybudován dříve než samotné město Šternberk je ozdobou nejen města, ale celého regionu. V současné době prochází hrad Šternberk významnou revitalizací, a to díky finančním prostředkům ITI Olomoucké aglomerace. Přečtěte si zajímavý rozhovor s Helenou Gottwaldovou, vedoucí správy hradu Šternberk.

Odkryla revitalizace hradu nějaká svá tajemství?

Při přestavbě jsme neobjevili žádnou tajnou chodbu, studnu, fresky či něco podobně nečekaného. Ale přesvědčili jsme se o skutečnosti, že naši předci dokázali zpracovat a využít veškerý vhodný stavebním materiál, který měli k dispozici. Setkali jsme se tak se zazděnými pískovcovými portály či kameny. Pod nánosy omítek byly objeveny původní otvory pro okna, zazděné mříže a další nečekané objevy.

Jaké opravy budou na hradě ještě probíhat?

Hrad čekají ještě další významné opravy.  Jedná se o opravy fasád hradu i podhradí, úpravy nádvoří, připravuje se celková revitalizace severovýchodního křídla, kompletní obnova lesovny a obytného domu v podhradí nebo vnitřní úpravy šatlavy.  Naštěstí předchozí majitelé do roku 1945 byli velmi dobří stavitelé a tak, přestože některé budovy nebo části hradu vypadají zchátrale, a budou muset na svojí  obnovu ještě nějakou dobu počkat, nebude to mít vliv na bohatou nabídku hradu a krásné zážitky návštěvníků.

Jste zatím s realizací projektu spokojena?

Ano, s realizací projektu jsem spokojena. Máme zde renomovanou firmu na památkové objekty a přesto, že nás občas čeká již zmíněné překvapení, pevně věřím, že se se vším vyrovnáme.

Bude hrad slavnostně otevřen veřejnosti po úplném dokončení projektu?

Hrad je otevřen i nyní a snažíme se spolu s realizační firmou, aby byl dopad na návštěvníky co nejmenší. Samozřejmě, že po ukončení prací, které se váží na projekt, budou otevřeny a zpřístupněny i prostory, které jsme dosud návštěvníkům neukázali.

Předpokládáte, že se revitalizací zvýší atraktivita města?

Hrad, jako hlavní turistický cíl návštěvníků našeho města, bude díky dotaci ještě zajímavější. V rámci revitalizace dojde ke kompletní obnově vstupu včetně předzahrádky, obnově nesmírně zajímavé technické stavby ledovny (která se stane součástí technické trasy), revitalizaci parku včetně cestní sítě a vyhlídkové pergoly. To vše bude nově nabízeno nejen návštěvníkům, ale také občanům města. Revitalizace areálu hradu Šternberk tak určitě zvýší atraktivitu celého města.

Realizovali byste projekt bez dotace EU?

Dotace ve výši více jak 50 mil. Kč by bez podpory EU nebyla možná. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo získat evropské peníze i když realizace je administrativně i technicky velmi náročná a složitá.

Každoročně se realizuje některá z etap střednědobého a dlouhodobého plánu oprav z jiných finančních zdrojů, které však nedosahují výše uvedeného objemu a jsou realizovány v postupných krocích.

 

Fotografie:

Kontakt

Statutární město Olomouc
Odbor dotačních projektů | Palackého 14, 779 00 Olomouc
Tel.: 588 488 672 | E-mail: [email protected]

Prohlášení o přístupnosti a cookies | Ochrana osobních údajů
Foto: freeimages.com

Statutární města zapojená do aglomerace