ROZHOVOR: Kaple sv. Anny prošla rekonstrukcí za téměř 11 milionů korun

28.07.2020

Díky nástroji ITI Olomoucké aglomerace se původně gotická kaple dočkala rozsáhlé přestavby a dnes tvoří jeden ze stavebních skvostů bývalého sídelního hradu v Olomouci. Jedná se o jednolodní stavbu, která se nachází v těsné blízkosti severozápadního nároží katedrály sv. Václava. O tom, co se v kapli našlo, se můžete dočíst v rozhovoru s Dominikou Dolákovou, projektovou manažerkou.

Jak dlouho trvala realizace projektu?

Realizace projektu začala v dubnu 2017 a ukončena byla v prosinci 2019.

Byla realizace náročná?

Náročná byla především koordinací všech řemesel, které se tu setkávaly. Na realizaci projektu se podíleli restaurátoři, stavební firma a interieristi. Svou roli zde hrál také fakt, že se pohybujete v národní kulturní památce.

Šlo všechno podle plánovaného harmonogramu?

Ráda bych řekla, že ano, ale to by nebyla úplná pravda. Práce se nám dařila plnit dle plánu na osmdesát procent.  Veškeré postupy, které byly naplánovány, se dodržely. Avšak díky odkrývaní některých starých vrstev, například maleb a podobných věcí, jsme museli některé postupy měnit za pochodu. Samozřejmě vždy s konzultací s památkáři, tak aby výsledný efekt a práce byla krásná.

Přišli jste v průběhu revitalizace na něco zajímavého, „tajného“, co jste doposud nevěděli?

Objevili jsme na dvě zajímavosti. První je krypta, která až do rekonstrukce kaple nebyla otevřena. Díky projektu jsme se do ní mohli podívat. Nikdo z přítomných pořádně nevěděl, co tam najde. Památkáři provedli průzkum a následně našly tři pohřbené biskupy. V kryptě zůstali uloženi a odpočívají tam. To pro nás bylo opravdu tajemné. Tou druhou bylo odhalení konsekračních křížů. Jsou to kříže na zdech chrámů a kostelů. Pomazávají se křižmem, což je olej při slavnostním svěcení. Dva kříže se zrekonstruovaly a jsou k vidění v presbytáři.

V čem je kaple unikátní?

Kaple sv. Anny je taková Popelka. Každý zná pohádku O popelce. Popelka byla malá, nikdo si ji moc nevšímal, ale když se oblékla do šatů, byla nejkrásnější ze všech. Myslím, že kaple sv. Anny je přesně tou Popelkou. Je unikátní svou historií, byla místem, kde probíhaly volby olomouckých biskupů. V současné době je kaple unikátním příkladem snoubení moderního umění a staré doby. Současný interiér je vyzdoben liturgickými prvky z dílny Otmara Olivy. Je jediným místem, kde jsou všechny prvky z jeho dílny.

Budou probíhat komentované prohlídky kaple?

Samozřejmě. To bylo také jedním z hlavních cílů samotné realizace projektu. Komentované prohlídky kaple společně s katedrálou sv. Václava by měly začít začátkem prázdnin. Prozatím si návštěvníci mohou kapli prohlédnout skrze prosklené průčelí kaple, a to denně od 8 do 18 hodin (kromě dnů, kdy probíhají bohoslužby).

Realizovali byste projekt bez nástroje ITI Olomoucké aglomerace, resp. dotace z EU?

Nemyslím si, jelikož náklady na realizaci byly obrovské - vyčísleny byly na téměř 13 milionů korun, přičemž necelých 11 milionů představovala dotace. Metropolitní kapitola vlastní celou řadu objektů, i když ne tak objemných jako je kaple. Finanční prostředky je tedy těžké rozdělovat. Díky prostředkům z ITI Olomoucké aglomerace se nám však podařilo projekt realizovat. Mohli jsme si tak dovolit obnovit památku v plné kráse, nejenom některou část.
 

Jak hodnotíte spolupráci s nositelem ITI Olomoucké aglomerace?

Spolupráce byla skvělá. Co se týče spolupráce s ITI, tak je to jednička s hvězdičkou dvakrát podtržena. Se vším, co jsme potřebovali, nám vždy pomohl tematický koordinátor. A že se vyskytovaly problémy. Musím říci, že vše klapalo, jak má.

Fotografie:

Kontakt

Statutární město Olomouc
Odbor dotačních projektů | Palackého 14, 779 00 Olomouc
Tel.: 588 488 672 | E-mail: [email protected]

Prohlášení o přístupnosti a cookies | Ochrana osobních údajů
Foto: freeimages.com

Statutární města zapojená do aglomerace